Facketförbundens roll vid uppbrottet

År 2012 bestämde Sony sig för att helt köpa upp Ericssons andel i varumärket Sony Ericsson vilket resulterade i att den svenska mobilverksamheten fick lida kraftiga nedskärningar. Alla anställda var inte fackligt anslutna men många fick ändå hjälp av fackförbund som såg till att de anställda sades upp med rättvisa villkor.

Till en början meddelade Sony att de skulle fortsätta satsa på den avdelning i Lund som i huvudsak ägnade sig åt forskning och utveckling. Huvudkontoret skulle finnas i Tokyo men de anställda i Sverige skulle få behålla sina arbetsuppgifter. Det löftet hölls i ungefär två år, närmare bestämt fram till år 2014 då Sony gick ut och sa att en stor del av Lund-verksamheten skulle flyttas österut. Över 500 anställda varslades om uppsägning och oron och osäkerheten var stor.

Fackförbund förhandlade på de anställdas vägnar

Vid situationer som den som drabbade de anställda på Sony Mobile (före detta Sony Ericsson) så är det fackförbund som står på arbetstagarnas sida. Även om Sony i sin roll som arbetsgivare har rätt att förlägga sin verksamhet var de vill så ska uppsägningar, speciellt av denna storlek, ske på sakliga och rättvisa grunder. I detta fall var det fackförbundet Sveriges Ingenjörer som representerade majoriteten av de anställda. Fackförbundet förhandlade på de anställdas vägnar om uppsägningstid, avgångsvederlag och annat som kan bli aktuellt vid uppsägning. De anställda som blev utan anställning fick även hjälp att hitta nya arbeten hos företag i behov av den kompetens som plötsligt fanns tillgänglig.

fackforbund-sveriges-ingenjorer

Antal medlemskap i fackförbund ökade efter uppbrottet

Sveriges Ingenjörer har idag 850 medlemmar på Sony Mobile i Lund. Innan det stora varslet 2014 så var antalet medlemmar betydligt fler, men samtliga anställda var inte medlemmar. Efter det som hände 2014 så ökade antalet medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Troligtvis märkte de som då stod utan facklig anslutning vilken positiv inverkan fackförbund kan ha i situationer som den som uppstod.

Vikten av att välja rätt fackförbund

Just i situationer där det uppstår tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare ser man tydligt vikten av att välja rätt fackförbund. Att hitta det fackförbund som passar dig och din arbetssituation behöver inte vara svårt. Fackförbund är ofta specialiserade och kunniga inom specifika områden vilket gör att de har stor insikt i arbetsmiljö, arbetsuppgifter och de villkor som gäller inom just det området. Med ett fackförbund som förstår sig på din arbetssituation så kan du känna dig säker på att du får rätt stöd om situationer som den som uppstod på Sony i Lund skulle uppstå på din arbetsplats.